'Tarihi Evler' Yapay Zeka ile Analiz Ediliyor

Gündem 25.04.2024 - 19:06 769+ kez okundu.
 

'Tarihi Evler' Yapay Zeka ile Analiz Ediliyor

Dr. Öğr. Üyesi Sabri Gökmen’den Tarihi Kente TÜBİTAK destekli proje
Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Sabri Gökmen’in TÜBİTAK destekli “Geleneksel Safranbolu Evleri Plan Tipolojilerinin Çekişmeli Üretici Ağ Algoritmasıyla (GAN) Çözümlenmesi İçin Hesaplamalı Yöntemler Geliştirilmesi” başlıklı projesi hayata geçiriliyor. Proje kapsamında Safranbolu evlerinin plan tipolojilerinin çekişmeli üretici ağ algoritmasıyla analiz edilmesi için hesaplamalı yöntemler geliştiriliyor. Gökmen, proje danışmanlarıyla birlikte çalışmalarına devam ederken, yapay zeka tekniklerini kullanarak Safranbolu evlerinin özellikleri ve tipolojilerini detaylı bir şekilde incelemeyi hedefliyor. Gökmen, projenin genel amacının coğrafyamızdaki kültürel miras yapılarının analiz ve çözümlenmesinde yapay zeka uygulamalarının kullanılabilmesi için veri seti ve analiz yöntemleri geliştirmek olduğunu belirtti. Safranbolu evlerinin plan tipolojilerinin analiz edilmesi sayesinde, bu tarihi yapıların korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda önemli adımlar atılacağı ifade ediliyor. Gökmen, Safranbolu’nun kendisi için ayrı bir öneme sahip olduğunu ve proje kapsamında öğrencileriyle birlikte defalarca Safranbolu’ya ziyaretler gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Projenin danışmanları arasında Prof. Dr. E. Füsun Alioğlu, Doç. Dr. Taner Arsan ve Dr. Öğr. Üyesi Figen Özen yer alıyor. Gökmen, yapay zeka tekniklerinin kullanılmasıyla Safranbolu evlerinin detaylı analizinin yapılabileceğini ve bu sayede kültürel mirasın korunmasına katkı sağlanacağını vurguladı. Gökmen gazetemize yaptığı açıklamada: “Projenin genel amacı, coğrafyamızdaki kültürel miras yapılarının analiz ve çözümlenmesinde güncel bir araştırma alanı olarak ortaya çıkan yapay zeka uygulamalarının kullanılabilmesi için veri seti ve analiz yöntemleri geliştirmektir. Proje danışmanımız Prof. Dr. E. Füsun Alioğlu, Doç. Dr. Taner Arsan ve Dr. Öğr. Üyesi Figen Özen ile çalışmalara devam ediyoruz.  Safranbolu evlerinin plan tipolojilerinin analiz edilmesi için yapay zeka teknikleri kullanılmaktadır. Bu teknikler sayesinde Safranbolu evlerinin özellikleri ve tipolojileri daha detaylı şekilde incelenebilmektedir. Bu çalışma ile Safranbolu evlerinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda da önemli adımlar atılacaktır.” dedi. (BSG)
Dr. Öğr. Üyesi Sabri Gökmen’den Tarihi Kente TÜBİTAK destekli proje
Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Sabri Gökmen’in TÜBİTAK destekli “Geleneksel Safranbolu Evleri Plan Tipolojilerinin Çekişmeli Üretici Ağ Algoritmasıyla (GAN) Çözümlenmesi İçin Hesaplamalı Yöntemler Geliştirilmesi” başlıklı projesi hayata geçiriliyor.

Proje kapsamında Safranbolu evlerinin plan tipolojilerinin çekişmeli üretici ağ algoritmasıyla analiz edilmesi için hesaplamalı yöntemler geliştiriliyor. Gökmen, proje danışmanlarıyla birlikte çalışmalarına devam ederken, yapay zeka tekniklerini kullanarak Safranbolu evlerinin özellikleri ve tipolojilerini detaylı bir şekilde incelemeyi hedefliyor.

Gökmen, projenin genel amacının coğrafyamızdaki kültürel miras yapılarının analiz ve çözümlenmesinde yapay zeka uygulamalarının kullanılabilmesi için veri seti ve analiz yöntemleri geliştirmek olduğunu belirtti. Safranbolu evlerinin plan tipolojilerinin analiz edilmesi sayesinde, bu tarihi yapıların korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda önemli adımlar atılacağı ifade ediliyor.

Gökmen, Safranbolu’nun kendisi için ayrı bir öneme sahip olduğunu ve proje kapsamında öğrencileriyle birlikte defalarca Safranbolu’ya ziyaretler gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Projenin danışmanları arasında Prof. Dr. E. Füsun Alioğlu, Doç. Dr. Taner Arsan ve Dr. Öğr. Üyesi Figen Özen yer alıyor. Gökmen, yapay zeka tekniklerinin kullanılmasıyla Safranbolu evlerinin detaylı analizinin yapılabileceğini ve bu sayede kültürel mirasın korunmasına katkı sağlanacağını vurguladı.

Gökmen gazetemize yaptığı açıklamada: “Projenin genel amacı, coğrafyamızdaki kültürel miras yapılarının analiz ve çözümlenmesinde güncel bir araştırma alanı olarak ortaya çıkan yapay zeka uygulamalarının kullanılabilmesi için veri seti ve analiz yöntemleri geliştirmektir. Proje danışmanımız Prof. Dr. E. Füsun Alioğlu, Doç. Dr. Taner Arsan ve Dr. Öğr. Üyesi Figen Özen ile çalışmalara devam ediyoruz.   Safranbolu evlerinin plan tipolojilerinin analiz edilmesi için yapay zeka teknikleri kullanılmaktadır. Bu teknikler sayesinde Safranbolu evlerinin özellikleri ve tipolojileri daha detaylı şekilde incelenebilmektedir. Bu çalışma ile Safranbolu evlerinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda da önemli adımlar atılacaktır.” dedi. (BSG)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mirashaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.