SAFRANBOLU TURİZM FAKÜLTESİ: Prof. Dr. TAŞKIN DENİZ
SAFRANBOLU TURİZM FAKÜLTESİ: Prof. Dr. TAŞKIN DENİZ
Karabük Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Saygıdeğer Prof. Dr. Taşkın Deniz ile bir söyleşi...
SAFRANBOLU TURİZM FAKÜLTESİ’Nİ TANIYALIM
Safranbolu’nun 1975 Avrupa mimari miras yılında “Kentsel Sit” ilan edilmesi ile birlikte akademik düzeyde ilerlemenin temelleri atıldı. Safranbolu’da turizm denildiğinde ise 1992 yılında Hacettepe Üniversitesi’ne bağlı Safranbolu Meslek Yüksek Okulu’nun açılması, 1994 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO)’dan “Dünya Miras Kenti” unvanını alması, yerel yöneticilerin tanıtım atağı, misafirperver Safranbolu halkının evlerini ücretsiz olarak konuklara açması yer alır. Zaman içerisinde küçük ve orta ölçekli turizm anlayışının temelleri atılmış oldu. Safranbolu’da 2003 yılında konaklayan turist sayısı 87 bin’e ulaştı. Bunun yanı sıra günübirlik ziyaretçiler 300 bin’ e yakındı. Turistler ise gelir düzeyi yüksek, entelektüel ve kültür turizmi için Safranbolu’yu tercih ediyordu. Ardından Safranbolu’da Turizm Fakültesi kuruldu.
Prof. Dr. Taşkın Deniz kimdir?
“1979 yılında Zonguldak ili Kilimli ilçesinde işçi bir ailenin son çocuğu olarak dünyaya geldim. Babam TTK’dan emekli olup annem ev hanımıdır. İlk, orta ve lise öğrenimimi Zonguldak’ta; lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimimi ise Gazi Üniversitesi’nde tamamladım. 2010 yılından beri Karabük Üniversitesi’nde görev yapmaktayım. Şu anda Safranbolu Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı olarak çalışmaktayım.”
Gerek kentimizin gerekse de ülkemizin en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Safranbolu’da turizm fakültesinin kurulması hakkında bizlere bilgi verir misiniz?
“Elbette. Mensubu olmaktan mutluluk ve onur duyduğum Safranbolu Turizm Fakültesi, 26.09.2011 tarih ve 2809 sayılı kanunla Karabük Üniversitesi’ne bağlı olarak Turizm İşletmeciliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm Rehberliği ve Rekreasyon Yönetimi bölümleri ile kurulmuştur. Fakültemizin kuruluş amacı mikro düzeyde Batı Karadeniz Bölümü makro düzeyde ise ülke genelinde gereksinim duyulan eğitimli iş gücünün yetiştirilmesine ve ülke turizminin gelişimine katkı sağlamaktır.
Safranbolu Turizm Fakültesi 2013-2014 eğitim öğretim yılında Turizm İşletmeciliği Bölümü ile akademik yaşamına başlamış, 2018-2019 eğitim öğretim yılında Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, 2019-2020 eğitim öğretim yılında Turizm Rehberliği Bölümü ve son olarak 2020-2021 eğitim öğretim yılında Rekreasyon Yönetimi Bölümü ile güçlenerek büyümüştür.
Fakültemiz şu an itibari ile 4 Profesör, 6 Doçent, 11 Dr. Öğretim Üyesi, 1 Öğretim Görevlisi ve 5 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 27 akademik personel, 11 idari personel ve 870 öğrenci mevcudu ile eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.
Ayrıca fakültemiz sadece lisans düzeyinde değil aynı zamanda lisansüstü eğitim öğretim faaliyetlerini de sürdürmektedir. Bu kapsamda Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’ne bağlı olarak Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı – Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı Yüksek Lisans ve Doktora Programları ile Turizm Rehberliği Anabilim Dalı Kültürel Miras ve Miras Alan Yönetimi Yüksek Lisans Programı ile akademik camiaya katkı sağlamaktadır.
Fakültemiz mezunları kamu veya özel sektörde konaklama işletmelerinin ön büro, kat hizmetleri, mutfak, servis, bar, satın alma, pazarlama-satış ve insan kaynakları departmanlarında, seyahat acentalarının rezervasyon, operasyon, biletleme ve muhasebe departmanlarında, hava yolu şirketlerinin yer hizmetlerinde, yiyecek ve içecek işletmelerinde ve rekreasyon işletmelerinde, tur rehberi ve yönetici olarak çalışabilirler. Ayrıca kamu sektöründe Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında çalışma olanakları da vardır.
Fakültemiz engelliler ile ilgili mekânda erişim konusunda yapmış olduğu düzenlemelerden dolayı YÖK tarafından verilen “Turuncu Bayrak” almaya hak kazanmıştır.”
Karabük cemiyetinin tanınmış isimlerinden biri olup bir taraftan Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanlığı, diğer taraftan Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Akademik Danışmanlığı ve Türk Ocakları Karabük Şube Başkanlığı görevlerinizi yerine getirmekte ve çalışmalarınızı sürdürmektesiniz. Sizin için yorucu oluyor mu?
“İnsan severek ve beklentisiz şekilde görev ve sorumluluklarını yerine getirdiğinde söz konusu yorgunluk çok da göz önüne alınmıyor. Yaptığım her işi tatlı dil ve güler yüz ile sürdürerek tamamlamaya çalışıyorum. Bu durum vicdani rahatlığı getirince yorgunluk işin tadı tuzu oluyor.”
Safranbolu Turizm Fakültesi’nin Karabük’te, Türkiye’de ve uluslararası düzeyde gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?
“ Safranbolu Turizm Fakültesi öncelikle öğretim elemanlarının akademik gelişimine katkı sağlamak amacı ile ulusal ve uluslararası etkinliklere katılım sağlamaları konusunda teşvik edici ve destekleyici rol üstlenmektedir. Bu doğrultuda fakültemiz ile ilişkili kongre, sempozyum, çalıştay gibi akademik faaliyetleri katılımları sağlanmaktadır.
Öğrencilerimizin mesleki deneyimlerini artırmaları amacı akademik personellerimiz ile birlikte yarışmalara ve uygulama etkinliklerine katılımları sağlanmaktadır. Bu doğrultuda Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’müzün aktif şekilde kullandığı uygulama mutfağımız mevcuttur.
Safranbolu, Karabük veya Batı Karadeniz Bölgesi’ne yönelik tüm kamu ve özel sektör çalışmalarına destek sağlanmakta, görev ve sorumluluk alınmaktadır. Sahip olduğu akademik birikimi kentimiz için seferber etmeye her daim hazır olan fakültemiz valilik, kaymakamlık, belediye, il kültür ve turizm müdürlüğü, il milli eğitim müdürlüğü, BAKKA gibi kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği içerisinde çok sayıda etkinlik gerçekleştirmiş ve gerçekleştirmeye de devam edecektir. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan gurur kaynağımız Safranbolu ilçemizin turizmi ile ilgili süreçlerinde bilgi ve akademik danışmanlık konularında tek akademik kurum olması sebebi ile fakültemiz öncü bir paydaş olmaktan onur duymaktadır.”
Fakülte olarak kentimizdeki kamu ve özel sektör temsilcilerinden beklentiniz oluyor mu?
“Az önce de belirttiğim üzere fakültemiz turizm konusunda bilgi ve akademik danışmanlık konularında tek akademik kurum olması sebebi ile öncü bir paydaş olmaktan onur duymaktadır. Bu kapsamda kamu ve özel sektör temsilcilerimiz Safranbolu ya da Karabük turizmine yönelik çalışmalarında mutlaka fakültemiz ile iletişime geçmeli ve öncü paydaş olarak sürece dahil edilmelidir. Sonuç itibari ile hepimizin ortak hedefi kentimizin kazanması ise bu kazanıma katkı sağlayacak tüm paydaşlar aynı masada mutlaka bir araya gelmelidir. Kısacası Karabük turizmini Safranbolu Turizm Fakültesi’nden ayrı düşünemeyiz.” (BSG)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.