Safranbolu’da tarihi mezarlıklar talan edilmiş
Osmanlı dönemine tarihlenen mezar taşları dekoratif zenginliği nedeniyle merak uyandırıyor. Beyaz mermer üzerine, kabartma yazı ve bitkisel süslemeli mezar taşlarının yerinden oynatıldığı, mezarların rastgele kazıldığı ve yakınlarında ateş bile yakılmış olduğu görüldü. Tarihimize ışık tutacak kişilere ait mezar taşları koruma altına alınmalı ve yaşatılmalı.
Müslüman Mezarlığı’nda Altın Olmaz
Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Niyazi Ünal, Safranbolu Aile Mezarlığı’nda bulunan çok sayıda tarihi mezarların talan edildiği ve yıkık durumda bırakıldığını ifade etti. Mezarlığın restore edilmesinin önemine değinen Ünal, konuyla ilgili olarak şunları kaydetti. Ünal: “Kesme taşlarla yapılmış mezarlıkların talan edilip, içlerinin de açılmış olduğunu gördük. Hüsn-i Hat ve Kaligrafi alanında oldukça zengin mezar taşlarını okurken, bir dönem Safranbolu Kaymakamlığı ve Emniyet Amirliği yapan, Peygamber soyundan geldiği belirtilen Mustafa (Rüşdi) Reşid Efendi’nin Eşi Şerife Nefise Hanım’ın mezar taşını çözümledik. Böylesine önemli, hat sanatının eşsiz örnekleri sergilenen bir mezar taşının kaderine terk edilmesi açıkçası bizleri çok üzdü. Bizlerde konuyu ilgili yetkililere bildirdik. İnşallah tarihi değerlerimizi yerinde koruyabiliriz ve yaşatabiliriz.” dedi. Ardından Müslüman mezarlığında altın arayanların boşuna mezarları talan ettiğine, değerli bir eşya bulamayacaklarını işaret eden Ünal, dekoratif mezar taşlarının daha dikkatli korunması gerektiğinin önemini vurguladı. “Müslüman mezarlığında altın olmaz” diyerek define arayanların ecdadımıza ait mezarlarını artık rahat bırakmaları gerektiğini söyledi.
Safranbolu’da 1840’lı yıllara ait mezar taşında, bir dönem Safranbolu’nun Kaymakamlığını ve Emniyet Amirliği görevinde bulunan, Peygamber soyundan geldiği belirtilen Mustafa (Rüştü) Reşid Efendi’nin Eşi, Şerife Nefise Hanım’a ait bitkisel süslemeli mezar taşı daha iyi korunmayı ve yaşatılmayı hak ediyor. (BSG)
Mezar Taşındaki Yazılar
Hüvel Hallakül Baki
Viranşehir Kaimmakamı (Kaymakamı)
Rikab-ı Hümayun
Şahanei Kapucu Başlarından
El Seyyid Mustafa Reşid (Rüşdi)
Efendinin Halidesi (Hanımı)
El muhtaç Fi Şefaat
Rasulena Şerife Nefise Hanımın
Ruhiçün Fatiha
Sene H. 1262