İlber Ortaylı Safranbolu'da Tarih ve Müzecilik Bilgisini Konuşturdu

Safranbolu Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen “UNESCO’da 29. Yıl” kutlamaları Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın konferansı ile başladı.

Prof. Dr. İlber Ortaylı’yı yakından görmek için gelen binlerce kişi Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nin kapılarından geri dönmek zorunda kaldı. Kültür Merkezi’nin bahçesinde öğle saatlerinde toplanmaya başlayan izleyicilerin içerisinden belli bir kısmı salona girmeyi başardı. Ancak yüzlerce kişi dışarıda kaldı.

Kilitlenen kapının önünde kalan izleyiciler: “Saatlerdir burada bekliyoruz. Neden kapılar kapatıldı. Biz yerlere de oturabiliriz. Bu salon çok küçük neden büyük bir salonda düzenlenmedi.” diyerek kapıyı yumruklamaya başladı. Kapının ardındaki gençler, salonun kendilerine de açılmasını istedi. Bir konuşmacı açıklama yaptı. “Bu kadar katılım olacağını düşünemedik. Böylece deneyim kazandık. Bir daha böyle olmayacak. Ekrandan izleyebilirsiniz.” dedi.

Ardından Prof. Dr. Ortaylı konuk olduğu sahnede konuşmaya başladığında salonun kapalı kapısı ardından yumruklama sesleri yine yükseldi. Bu kez kapılar açıldı. Dışarıda bekleyenler salona alındı. Prof. Dr. Ortaylı, kendisini saatlerce kapının önünde bekleyen ve içeri bir türlü giremeyen kalabalık için Mayıs ayında bir imza günü yaparız, diyerek gönülleri aldı. Salondaki kalabalık sebebiyle çoğu zaman konuşması yarıda kesilen Prof. Dr. Ortaylı, katılımcıları susmaları için uyarmak zorunda kaldı.Ortaylı konuşmasında, Safranbolu'ya 17 yaşında genç bir seyyah olarak 1964 yılında geldiğini ve hamamda konuşulan Osmanlıca kelimelerden etkilendiğini, yeme-içme kültürünün zenginliğine de atıfta bulunarak günümüzde gençlerin Türkçe'yi sesli harfleri yutarak konuşmaması gerektiğini kaydetti. Ortaylı: "Türkçe'nin iyi bir şekilde konuşulması yabancı dil öğenimini de kolaylaştıracaktır.Safranbolulu Leyla Gencer'in İtalya'da bronz delen kelimelere sahip ünvanı var. Bu Türkçe'yi çok iyi konuşmasından kaynaklanmaktadır. Bir de herşeyi değiştirme, yenileme gibi bir huyumuz var. Lütfen sandıklardan çıkan eşyaların değerini bilin ve koruyun. Safranbolulu ve saraya yakın Cinci Hoca'nın memlekete katkısı eserleri vardır. Tarihi iyi okumak ve kente sahip çıkmak gerekir. Günümüzde Ankara Milli Kütüphane'de kayıtlarda bile bu kentte zeytin yağı alındığına dair bilgi var. Zengin ve köklü bir kültürel yaşam var. Buradaki konaklar aile bilincinin önemli görüldüğünü işaret etmektedir." direrek konferansta Safranbolu özelinden, dünya ülkeleri örneklerine de yer verdi. (MG)